Wat willen MBO studenten Maatschappelijke Zorg?

Nieuws

Vrijdag 13 mei 2022 heeft Baandomein, Ilonka Sinkeldam en Michael Rijken. een workshop mogen verzorgen voor de eindexamenklassen van de MBO opleiding Maatschappelijke Zorg van het Vista College in Sittard. Onderwerp was hoe deze MBO studenten zich konden voorbereiden voor hun stappen in de arbeidsmarkt na de opleiding Maatschappelijke zorg.

Wat ga je na je MBO opleiding doen?

Dit wat het eerste wat wij gevraagd hadden “Wat ga je na je MBO opleiding Maatschappelijke zorg doen?

Ongeveer 50% is van plan door te gaan studeren en de andere 50% wil graag meteen werken.

Van degenen die door gaan studeren gaat het merendeel verder met een opleiding in de zorg zoals verpleegkunde en fysiotherapie. Er waren ook leuke uitzonderingen zoals een student die een eigen horecazaak wil gaan beginnen, of een andere student die eerst een cursus gaat volgen om daarna de opleiding te gaan starten HBO Architectuur en Interieur. Dat er studenten na deze MBO opleiding de politieacademie gaan doen blijkt vaker voor te komen vertelde een lerares. Van de examenklas MBO Maatschappelijke Zorg op Gilde Opleiding in Weert , waar wij deze workshop ook gegeven hebben, was er inderdaad ook een leerling die naar politieacademie ging.

Welke functie willen MBO studenten graag uitoefenen?

  • Persoonlijk begeleider
  • Activiteiten begeleider
  • Medewerker welzijn
  • Maatschappelijk medewerker
  • Woonbegeleider
  • Medewerker dagbesteding
  • Gedragscoach ouder en kind
  • Zorg ondersteuner

Bovenstaande beroepen willen de studenten graag uitoefenen als ze klaar zijn met hun opleiding. De beroepen liggen ook heel erg in de lijn waar de opleiding Maatschappelijke Zorg hun studenten voor opleidt.

Bij welk(e) (soort) bedrijven wil je werken?

Levanto, Xonar, op een zorgboerderij, Zuyderland, GGZ , Meander, Cicero, Radar, Mondriaan, in het speciaal onderwijs, Zorgen en Zo, Leger de Heils daar willen de studenten graag werken.

Na het stellen van deze vraag zijn wij met de hele groep gaan kijken wie in hun eigen netwerk een link kon zijn naar het bedrijf waar ze graag willen werken.

Het contact met de zorginstellingen

Wat ons is opgevallen is dat er weinig zorginstellingen contact hebben opgenomen met deze examenklassen in het afgelopen jaar om te peilen of de studenten interesse hebben in een functie bij hun bedrijf. Dus werk aan de winkel voor Baandomein. De eerste contacten worden al gelegd.