Nieuwe regels

Nieuws, Ondernemen in Limburg

De herfstspecial van de Harvard Business Review heeft als thema ‘De nieuwe regels van netwerken’. Honderdtweeëndertig pagina’s over hoe je anders contact maakt met collega’s, nieuwe mensen ontmoet en je carrière een boost geeft.

Vier essentiële regels die genoemd worden zijn:

  • Focus op leren
  • Identificeer gemeenschappelijke interesses
  • Bedenk wat je kunt geven
  • Zoek een hoger doel

Deze ‘nieuwe’ regels zijn al jaren onderdeel van de inhoud van onze drukbezochte training netwerken. En ik zie deze netwerkstrategieën ook terug tijdens de netwerkmomenten op onze managementbijeenkomsten. Blijkbaar lopen wij in Limburg voor op de Amerikaanse netwerkcultuur, waarbij ik mij meteen ook afvraag wat dan de ‘oude’ regels in de USA zijn.

“Netwerken is een kernactiviteit voor ieder businessmodel”

Regelmatig wordt aan mij gevraagd waarom wij binnen Baandomein veel aandacht besteden aan de kunst van het netwerken. Omdat dat nog steeds hard nodig is! Helaas merken wij dat veel aanstormend talent met hoge ambities te laat begint met het opbouwen van een netwerk. Dan ben je te laat als je dat netwerk nodig hebt om de hoop op een beter leven te verzilveren. Zelfs professionals met een goede staat van dienst pakken het netwerken alleen op als ze ‘beschikbaar zijn voor een nieuwe klus’. Daarmee verlies je kostbare tijd in een snel-veranderende, onzekere, complexe en dubbelzinnige wereld. Ook opvallend is dat veel netwerken weinig cross-sectoraal verbindingen hebben, divers en inclusief zijn. Dat ligt niet aan de conservatieve voorkeuren van mensen, maar aan een gebrek aan geplande netwerktijd. Een netwerk moet je voortdurend onderhouden en blijven ontwikkelen. Een homogeen netwerk is een teken van achterstallig onderhoud. Echte netwerkers komen in verschillende werelden en zijn op hun gemak tijdens interculturele ontmoetingen.

Ook ondernemers strepen netwerkmomenten als eerste uit hun agenda als de operationele waan van de dag hun aandacht opeist. Uiteraard is dat begrijpelijk als sleutelprocessen op het bedrijf haperen, maar deze korte termijnstrategie is gevaarlijk voor het succes van de onderneming op de lange termijn. Netwerken is een kernactiviteit voor ieder businessmodel. Je zou het nooit in je hoofd halen om de productie stop te zetten omdat je moet netwerken. Waarom andersom wel? Je laat kansen schieten op nieuwe contacten die aan jouw hogere doel kunnen bijdragen.

Op mijn werkkamer hangt een kopie van de Vaticaanse fresco ‘De school van Athene’ va Rafaël. Het is een fantasievoorstelling van een ontmoetingsplaats waar klassieke filosofen met elkaar netwerken. Dit meesterwerk herinnert mij iedere dag aan het belangrijkste doel van Baandomein: gelegenheid bieden aan de beslissers en medewerkers van onze ledenorganisaties om effectief te netwerken. Wij trainen, verbinden en pakken samen met hen de uitdagingen op de arbeidsmarkt op. Steeds vertrekkend vanuit het hogere doel en gemeenschappelijke interesses geven wij alles wat we te bieden hebben. Het is net werken.

Ilonka Sinkeldam,

Directeur Baandomein

Deze column staat in de december, 2022, editie van Ondernemen in Limburg