Limburgers, laat je omscholen

Column WijLimburg, Nieuws

Foto: Peter Mullenberg, Photostique

Doen waar je goed in bent, vrolijk van wordt en wat toegevoegde waarde heeft op de arbeidsmarkt. Zo luidt de oplossing van de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Dat zegt Ilonka Sinkeldam, directeur van Baandomein. 

Automatisering, robotisering en globalisering zetten de arbeidsmarkt op haar kop. Waar voorheen massaontslagen vielen in tijden van economische crisis heerst er nu een krapte op de arbeidsmarkt. Een tijdelijke luxe, want de toekomst van werk verandert in alle sectoren razendsnel.

Baandomein, een samenwerkingsverband van 55 Limburgse organisaties uit diverse sectoren, ziet duurzame inzetbaarheid als dé oplossing in deze continu veranderende arbeidsmarkt. “Limburg heeft te veel administratieve krachten en te weinig mensen in de zorg en logistiek,” constateert Sinkeldam. “Ons advies: laat je omscholen. Als secretaresse moet je onder meer accuraat en empathisch zijn. Die eigenschappen passen bijvoorbeeld ook prima bij een baan in de zorg.”

Baandomein biedt lezingen, presentaties, trainingen en workshops die de werknemer op weg kunnen helpen. Sinkeldam gelooft namelijk dat je in tijden van verandering lang niet altijd hoeft te switchen van baan. “Soms helpt het al als je een paar taken ruilt met een collega. Zo’n kleine verandering kan al gauw leiden tot fors minder ziekteverzuim en meer arbeidsproductiviteit.”

Lees het volledige verhaal in de WijLimburg Achtergrond.