Forse tekortkoming

Nieuws, Ondernemen in Limburg

De warme zomer waar maar geen einde aan lijkt te komen, loopt toch écht op haar laatste benen. En daarmee ook de vakantieperiode waarin we allemaal op het terras meer geduld moesten hebben, het spoorboekje onbetrouwbaar was en comfortabele vliegreizen transformeerden in survival trips. Allemaal door structurele personeelstekorten en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Met de herfst in aantocht gaan organisaties weer met volle kracht aan de slag om de doelstellingen voor 2022 te realiseren. Openstaande vacatures zijn daarbij een spelbreker. Ik ben bang dat urgentiebesef vooral tot traditionele reflexen leidt. Er wordt haastig een vacaturetekst opgesteld waarmee de recruiter aan de slag moet om de gedroomde kandidaat te vinden. Waar je vroeger met deze aanpak kon rekenen op een stevig aantal sollicitatiebrieven, reageert er nu echter (bijna) niemand. Mijn mening is dat alternatieve praktijken een kans verdienen.

“De op-één-na beste kandidaat wordt een ambassadeur”


Michael Rijken, van Vacature voor Jou en marketingmanager bij Baandomein, plaatst regelmatig een enquête op LinkedIn om het arbeidsmarktsentiment te peilen. De hoge respons levert zeer nuttige inzichten op. De laatste enquête ging over de waarde van afgewezen sollicitanten. Ze hebben op een functie bij bedrijf A gesolliciteerd en zijn niet aangenomen omdat er een andere kandidaat de voorkeur kreeg. Daarmee eindigt het werving- en selectieproces voor de op één-na beste kandidaat. En dat is een forse tekortkoming die niet bijdraagt aan het oplossen van personeelstekorten. Zonde voor die gemotiveerde kandidaat, maar ook een verlies voor het desbetreffende ecosysteem.


Als werkgever heb je iemand aangenomen, maar er waren zeker ook andere kandidaten met een mooi cv die je, hoewel ze geschikt waren, voor de moeite hebt bedankt. Je hebt mensen gesproken die je zeker zou aannemen als je meer vacature-ruimte zou hebben. Wat kun jij voor die afgewezen kandidaten betekenen? Ruim 70% van de respondenten in de enquête hebben aangegeven dat zij het op prijs zouden stellen als hun beschikbaarheid en arbeidsmarktwaarde via netwerken onder de aandacht wordt gebracht van organisaties die ook vergelijkbare functies of rollen open hebben staan. Ruim 20% wil deze optie zeker overwegen. Meer dan 90% van de respondenten dus! Dit lijkt mij een kans voor open doel.

Meer dan 90% van de respondenten dus!


Een verandering van tijdperk, vraagt om nieuwe wervingspraktijken. Denk win-win en gebruik het hele ecosysteem waarvan jij deel uitmaakt. Voeg voor andere organisaties in jouw ecosysteem arbeidsmarktwaarde toe. Zoek persoonlijk contact en wijs hun op die kandidaat die de moeite waard is, ook al heb je haar of hem afgewezen. Reciprociteit zal vervolgens tot wederdiensten leiden. En als je in jouw employer branding deze aanpak een plek geeft, zul je meer sollicitanten krijgen omdat zij weten dat hun tijdsinvestering in jouw vacaturetraject meer mogelijkheden creëert.
De op-één-na beste kandidaat wordt dan een ambassadeur.

Ilonka Sinkeldam,

Directeur Baandomein