Rouw op de Werkvloer
Iedere werknemer heeft tijdens zijn loopbaan de maken met persoonlijk verlies waarvan de impact en het rouwproces van grote invloed kan zijn op het functioneren.
Naast het verliezen van een dierbare door overlijden zijn er nog diverse vormen van verlies die van grote invloed kunnen zijn op de inzetbaarheid van werknemers. Enkele voorbeelden zijn een scheiding, gezondheidsverlies bij jezelf, je partner of kind, reorganisaties, ontslag, (gedwongen) verhuizing of vermissing. Afhankelijk van de impact en veerkracht kan dit langdurig effect hebben op het functioneren en draagt goede begeleiding van leidinggevende bij aan de inzetbaarheid en vitaliteit van deze werknemers.
Door zowel psychische als fysieke gezondheidsklachten is de belastbaarheid van rouwenden lager dan in een niet-rouwende situatie. De effectiviteit van rouwenden op de werkvloer is daardoor over het algemeen lager dan voor het verlies.
Diverse onderzoeken tonen aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen een hoger verzuim en rouw na overlijden van een dierbare van een werknemer. Daarnaast is er een verhoogde kans dat een werknemer zich na hervatting van werk alsnog ziek meldt. Een deel keert terug in deeltijd of zelfs niet meer terug in de oude functie. De gemiddelde verzuimduur na het overlijden van een partner of kind bedraagt 170 verzuimdagen. Met goede begeleiding van met name de leidinggevende kan het verzuim met minimaal 25% worden teruggebracht.
Workshop Rouw op de werkvloer
Deze workshop geeft vanuit verschillende perspectieven handvatten hoe de ondersteuning van een leidinggevende aan rouwende medewerkers in de dagdagelijkse praktijk vorm krijgt en op organisatieniveau rouwgerelateerd verzuimbeleid een plek kan krijgen.
De workshop is interessant voor werkgevers en leidinggevenden die gericht aan de slag willen met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van rouwende werknemers en hun rouwgerelateerd verzuim willen terugdringen.
Tijdens deze interactieve workshop passeren de volgende onderwerpen de revue:
- Inzichten en trends in verlies en rouw anno 2021
- De zakelijke en persoonlijke impact als een rouwende werknemer niet goed herstelt
- Herkennen van symptomen van een rouwende werknemer
- Handelings- en gespreksadviezen voor een goede begeleiding van de rouwende medewerker
- Handelings- en gespreksadviezen bij verwacht of onverwacht overlijden van een collega en begeleiding van het team
- Handvatten voor het borgen van rouwgerelateerd verzuimbeleid binnen de organisatie
De workshop wordt gegeven door Manon Pennings, verlies en rouw therapeut en eigenaar van HartenHoop. Naast individuele rouwcounseling verzorgt zij o.a. deze workshops voor organisaties.
Direct Aanmelden
[si-contact-form form=’27’]