Lezing van Manu Keirse over rouw en verlies
Manu Keirse belicht in deze lezing hoe we kunnen omgaan met verlies en rouw op de werkvloer. Rouw heeft een enorme impact op mensen. De wereld staat op zijn kop en de toekomst neemt een andere wending.
Keirse legt de nadruk op het concept van “rouwarbeid” wat hij beschrijft als een mentale, emotionele, en lichamelijke inspanning die nodig is om het leven na een verlies opnieuw te organiseren. Rouwen wordt niet gezien als iets dat je ‘verwerkt’, maar eerder als een continue proces dat deel uitmaakt van het leven. Verdriet kan volgens hem alle aspecten van iemands leven doordringen, wat kan leiden tot fysieke pijn, mentale verstoring.
Keirse adviseert dat het beste wat je kunt doen voor iemand die rouwt, is goed luisteren zonder je eigen ervaringen te vergelijken of ongevraagd advies te geven. Hij benadrukt het belang van direct contact en het aanreiken van hulp zonder te wachten op een verzoek van de rouwende zelf. Dit kan variëren van praktische hulp tot ondersteuning bij emoties.
In deze lezing vertelt Manu Keirse over de verschillende aspecten van rouw en wat je kunt doen om medewerkers te ondersteunen in hun rouw. Manu Keirse benadrukt het belang van begrip en ondersteuning voor rouw op de werkvloer. Hij zegt dat collega’s en leidinggevenden een cruciale rol spelen in het ondersteunen van werknemers die met verlies omgaan. Een empathische benadering, waarbij directe collega’s en het management actief luisteren en ruimte bieden voor het uitdrukken van gevoelens, is essentieel.
Deze lezing van een uur is bedoeld voor leidinggevenden, Hr en docenten.
Prof. dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en de autoriteit in Nederland en België als het gaat om verdriet, verlies, rouw en de laatste levensfase. Hij schreef meerdere bestsellerboeken over rouw en geeft les over verlies aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Door zijn doctoraatstudie werd Manu expert in patiëntenbegeleiding, rouwverwerking en palliatieve zorg.