De slimme professional

Column WijLimburg, Nieuws

Foto: Peter Mullenberg, Photostique

“Ben jij future-proof?” In oktober 2018 werden de leden van Baandomein door futuroloog Marcel Bullinga, auteur van het boek Iedereen aan de robot, radicaal eerlijk bijgepraat over de Verdwijnbanen en Banen van de Toekomst op de arbeidsmarkt. Twee CEO’s van grote bedrijven in Limburg gaven recent een duidelijk antwoord op Marcels intrigerende vraag.

Een denktank van Feike Sijbesma (DSM) berekende dat “ongeveer de helft van de werknemers zijn digitale vaardigheden moet verbeteren om over tien jaar nog hetzelfde beroep te kunnen doen.” En Willem van der Leegte (VDL Groep) noemde in Het Financieele Dagblad de 4e Industriële Revolutie dé uitdaging van de eeuw: “Hoe kan iedereen in het bedrijf mee binnen de verdere automatisering en robotisering? Bedrijven willen de concurrentiepositie behouden en innoveren. Eenvoudiger werk is makkelijk te automatiseren. Daarmee dreigt een grote groep medewerkers aan de zijlijn te komen staan. Die werknemers moeten worden bijgeschoold, of een ander vak gaan leren.”

Is Limburg future-proof? Ik geloof heel erg in de toekomst van Limburg. Het is een prachtige provincie om in te wonen, te werken en te recreëren. De geografische ligging en goede infrastructuur maken Limburg tot een gewilde regio voor het bedrijfsleven. Maar de allerbelangrijkste factor voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat in Limburg is volgens mij een beroepsbevolking die goed opgeleid is en beschikt over vaardigheden voor de 21e eeuw, zoals ondernemendheid, wendbaarheid, computational thinking, creatief denken en probleemoplossend vermogen. Van een van mijn leermeesters heb ik geleerd dat een internetjaar gemiddeld slechts drie maanden duurt. De arbeidsmarkt verandert razendsnel door disruptieve krachten op het gebied van data, algoritmes, 5G-netwerken, cloudoplossingen en robotisering van alle bedrijfsprocessen. Uit onderzoek van online freelancing-platform Upwork (12 miljoen freelancers en 5 miljoen opdrachtgevers) in mei 2019 bleek dat 75% van de top 20 snelstgroeiende vaardigheden in 2018 nieuw waren op hun Index van Q1 2019. Robot Proces Automation stond op plaats 3! Alles wordt slimmer. Een baan voor het leven bestaat niet meer en zelfs een beroep voor het leven is niet meer vanzelfsprekend. Het brein van iedere professional op de Limburgse arbeidsmarkt zal een aaneenschakeling van ‘updates’, upgrades’, en ‘resets’ moeten ondergaan om een leven lang te presteren. Tenzij hij of zij in de komende 12 maanden met pensioen gaat.

Op 13 juni, tijdens onze Conferentie in de Statenzaal van de Provincie voor beslissers op de Limburgse arbeidsmarkt en met ons eigentijdse activiteitenprogramma voor de aangesloten organisaties, geven wij als netwerk concreet invulling aan onze visie op de slimme regio. Daarbij stellen wij elkaar steeds die zeer urgente vraag: ben jij future-proof?

Ilonka Sinkeldam