Vrijheid en ondernemen

Column WijLimburg, Nieuws

Het is bijna 5 mei. De dag dat we de bevrijding van Nederland vieren. Nog steeds een dag om bewust bij stil te staan want het is een voorrecht om in een vrij land vol mogelijkheden te mogen leven. Je kunt je eigen richting kiezen en beslissingen in vrijheid nemen.

Een van de mensen die ik bewonder is Arjan Erkel. Hij is 607 dagen ontvoerd geweest in Dagestan toen hij werkzaam was voor Artsen zonder Grenzen. Hij heeft vastgezeten in kleine ruimtes, ook onder de grond. Hij is in elkaar geslagen en er zijn Kalashnikovs op hem gericht. Zijn geest is desondanks ongebroken gebleken. Arjan was wel ontvoerd, maar liet zich nooit gijzelen. Hij leert mij dat je jezelf kunt bevrijden, zelfs onder extreme omstandigheden.

“Nu 15 jaar later geloof ik nog meer dan voorheen dat het vergroten van vrijheid van denken en doen veel energie, initiatieven en nieuw gedrag kan voortbrengen. Vrijheid als motor van verandering. Van een boek dat nooit geschreven zou zijn, een uitvinding die alleen in het hoofd zou blijven zitten van de bedenker of een jongensdroom die in vervulling gaat.” aldus Erkel in zijn paasboodschap.

Een boodschap van geloof in de creativiteit en veerkracht van mensen. Want vrijheid in ondernemerschap biedt grote mogelijkheden aan jezelf. Het gaat hier wat mij betreft naast het runnen van een eigen onderneming ook over ondernemendheid als je in dienst bent van een organisatie. Ik hoor heel vaak verhalen van mensen die niet gelukkig zijn met wat ze doen en de tijd op hun werk maar zo een beetje uitzitten totdat ze eindelijk met pensioen mogen. Ze zijn vaak gevangen in de ketenen van de arbeidsvoorwaarden van hun organisatie en vergeten dat ze het heft in eigen hand kunnen nemen en wat kunnen veranderen aan de situatie. Wees ondernemend in jouw eigen loopbaan! Breng voor jezelf in kaart waar je positieve energie van krijgt en ga daarmee aan de slag. Wees geen speelbal, maar een speler in je eigen werkomgeving. Leer en groei, want daar is ook alle reden voor. Er is nu weliswaar sprake van veel mobiliteit op een te krappe arbeidsmarkt, maar dit luxeprobleem is helaas slechts van tijdelijke aard. Door automatisering, robotisering en globalisering verandert de toekomst van werk in alle sectoren razendsnel. Dat is zeker een drive om aan de slag te gaan, maar de belangrijkste reden is je innerlijke drive. Vrijheid als motor van verandering is een mooie gedachte op de dag dat wij onze vrijheid vieren. Voel jij je vrij in je eigen denken en doen op de arbeidsmarkt? Of laat je je gijzelen? Laat het me weten als je daar iets over wilt delen.

Ilonka Sinkeldam