Column: Blijf stoïcijns

Nieuws, Ondernemen in Limburg

We worden bijna al een jaar lang gebombardeerd met coronanieuws en dat leidt tot een bepaalde informatiemoeheid. We krijgen al die informatieprikkels, net als het virus, maar niet onder controle. Onze cirkel van aandacht is veel groter dan onze cirkel van invloed. Het gevoel van machteloosheid dat uit dat gebrek aan controle voortvloeit, maakt veel mensen boos, depressief, verdrietig of onverschillig. Het is een hele kunst in deze onvoorspelbare tijden om onverstoorbaar te blijven.

Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen.

Vorig jaar, in de periode tussen de eerste twee lockdowns, was Lammert Kamphuis de spreker op een van onze bijeenkomsten die we conform de coronaregels toen nog mochten organiseren in de VUE Bioscoop in Kerkrade. Hopelijk keren die tijden snel terug, want het is zo belangrijk om elkaar ook in levenden lijve te ontmoeten en nieuwe verbindingen aan te gaan. Lammert is een bevlogen filosoof, bestsellerauteur en begenadigd spreker. Hij had een pakkend verhaal over hoe je een weergaloos leven kunt leiden en dat het soms helpt om te reflecteren op jouw verwachtingen over de betekenis van werk voor je levensgeluk.

Kamphuis verwees hierbij naar het Stoïcisme, de stroming waarvan Seneca, Marcus Aurelius en Epictetus de bekendste denkers zijn. Hun tijdloze teksten zijn actueler dan ooit en kunnen mentaal houvast bieden in tijden van onzekerheid. Hun boodschap luidt dat je je aandacht moet richten op zaken waar je invloed op hebt. Wat kan er wel? Wat kan ik bijvoorbeeld nu leren en ontwikkelen bij mezelf waar ik nooit de tijd voor nam of kreeg? Deze gedachten leverden afgelopen jaar prachtige staaltjes creativiteit en innovaties op. Wie had gedacht dat we allemaal een zo snelle ontwikkeling zouden doormaken in het op peil brengen van onze digitale vaardigheden? Dat laten we niet meer los. Die nemen we mee naar de hybride toekomst die gaat komen.

Ontmoeten blijft belangrijk, zelfs als digital first geldt in jouw bedrijf.

Lammerts boek ‘Op weg naar vrijheid. Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis.’ is een aanrader voor de lange avonden tijdens de avondklok. De verzamelde klassieke teksten zijn actueler dan ooit. Bedrijven zijn in de gevarenzone en banen staan op de tocht. We verlangen naar perspectief om ons leven weer zonder beperking weergaloos te kunnen leven. Wie verlangt er niet naar de prietpraat in de koffiehoek, een netwerkborrel, een zakelijke lunch of een ontmoeting met gelijkgestemden in het theater des levens? Natuurlijk willen we ook dat ná de pandemie de economie weer snel op gang komt. Zodat iedereen meer levensgeluk mag ervaren in het werk. Laat je niet uit je mentale evenwicht brengen. Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen. De beste manier om dat te doen, is stoïcijns te blijven!

Ilonka Sinkeldam
Directeur Baandomein