All Business is Show Business

Nieuws, Ondernemen in Limburg

Eind augustus was ik tijdens Cultura Nova in Heerlen aanwezig bij de Nederlandse première van My Land van Recirquel. Een verbluffende productie waarin moderne dans, acrobatiek, schitterende muziek, licht, illusie en fysieke inspanning samen kwamen in een hedendaags verhalend circus. Een voorstelling die mij inspireerde en prikkelde. Cultuurbeleving en ondernemendheid hebben veel gemeenschappelijk.

De eerste overeenkomst is een sterke cocktail van passie en overtuiging. In cultuuruitingen komt deze mix in het werk van de kunstenaar expliciet naar voren. Ik kan gefascineerd kijken naar kunstenaars die hun hele ziel en zaligheid via een eigen verhaallijn in hun optreden leggen. Daarmee wordt voelbaar een verbinding met het publiek gelegd. Ook bij ondernemendheid zijn passie en overtuiging heel belangrijk. Met bezield ondernemen trek je klanten naar je toe en ook voor de productiviteit van je team is een ondernemende cultuur een kritische succesfactor.

Een tweede gelijkenis tussen cultuurbeleving en ondernemendheid is het diepe verlangen naar vernieuwing. In deze tijd van disruptie in alle sectoren kunnen wij veel leren van kunstenaars en kunstgezelschappen. Zij vernieuwen zich immers voortdurend door in hun zoektocht naar nieuwe voorstellingen te spelen met inhoud en vorm. Met try-outs wordt de kans op succes in de cultuurmarkt getest. Het aantal verkochte tickets is de directe feedback van de beoogde klanten. Ook bij het ondernemen is voortdurende innovatie geen kunstmatige exercitie, maar een artistieke zoektocht. De wereld verandert razendsnel en om de relatie met je klanten te blijven vernieuwen, moet je als ondernemer permanent spelen met de status quo. En meteen testen of het publiek dat weet te waarderen.

Een derde verwantschap tussen cultuurbeleving en ondernemendheid is dat authenticiteit altijd beloond wordt. Laten zien wie je bent, durven anders te zijn en te werken aan zichtbaarheid! Door het juiste podium te kiezen, door grootse gebaren, door ruimte in te nemen met een krachtige voorstelling en het publiek op de banken te krijgen. Zoals de mensen van My Land dat tijdens Cultura Nova op magische wijze deden. De voorstelling My Land komt komend jaar nog een paar keer terug naar Limburg. Gaat dat zien en doe er je voordeel mee bij het vernieuwen van jouw ondernemende cultuur. All Business is Show Business!

Met vriendelijke groet,

Ilonka Sinkeldam