CBS Vacatures

CBS vacatures. Bij het CBS werken mensen met diverse achtergronden nauw samen. Je vindt er economen en software engineers, maar ook wiskundigen, natuurkundigen, sociologen, gezondheidswetenschappers, biologen, medici, scheikundigen en psychologen. Wat iedereen gemeen heeft, is een focus op onderzoeksresultaten van de allerbeste kwaliteit.

CBS: “Voor wat er feitelijk gebeurt”

Bij het CBS werken zo’n 2000 collega’s vanuit de vestigingen in Den Haag, Heerlen en Bonaire. Maatschappelijke betrokkenheid is essentieel voor het CBS. Het CBS wilt feiten brengen voor relevante doelgroepen in de samenleving. Bovendien doen ze dit met state-of-the art technieken om statistiek te verzamelen. Ze werken per jaar aan zo’n 600 onderzoeken per jaar. Dit betekent dat het CBS vrijwel dagelijks een statistiek met nieuwsbericht verzendt. Die leidt tot zo’n 50 duizend artikelen in kranten en op nieuwswebsites. De informatie is te vinden op de cbs-website en in de databank StatLine, waar ruim 4 duizend tabellen in staan met in totaal zo’n 14 miljard cijfers. Al die informatie is gratis beschikbaar voor iedereen.

Werk met impact

Het CBS onderzoekt zo ongeveer alles wat voor onze samenleving van belang is. Of het nu gaat over economische groei en consumentenprijzen of criminaliteit of vrije tijd. Op basis van onze onafhankelijke en betrouwbare informatie worden belangrijke beleidsbeslissingen genomen in Den Haag en in Brussel. Provincies, gemeenten en bedrijven, maar ook individuele burgers hebben belang bij de uitkomsten van deze onderzoeken. 

Ga je ook solliciteren op één van de CBS Vacatures?

Den Haag, Heerlen
Geplaatst 2 dagen geleden
Locatie: Heerlen, Den Haag Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 6640 tot € 9310 Een directeur die visie verder vormgeeft binnen de ICT domeinen techniek en dienstverlening. Ben jij de verbinder die deze twee domeinen naar een hoger plan weet te ontwikkelen?

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Je neemt deel in het directieteam van de hoofddirectie IT en CIO en bent gezamenlijk verantwoordelijk voor het realiseren en borgen van de CBS-strategie.
Daarnaast draag je zorg voor een goede dagelijkse aansturing van de operatie en dienstverlening.
Je bent de strategische opdrachtnemer van de hoofdirecteur IT en CIO en stuurt op de realisatie van vier vastgestelde doelstellingen:

1. Het leveren van een “state of the art”, veilige en betrouwbare IT-infrastructuur.

Denk hierbij aan:

 • passende high performance en werkomgevingen voor onze statistici en data onderzoekers;
 • marktconforme kantoorautomatiseringsdiensten;
 • diensten, waarmee de directie applicatieontwikkeling, met behulp van infra as-a-service, hun primaire doelstelling om business waarde te creëren, kan realiseren.

2. Het leveren van hoogwaardige ondersteunende diensten aan de afnemers van IT-diensten.

Denk hierbij aan het inzichtelijk maken voor CBS managers welke IT-diensten zij afnemen. Maar ook wat deze kosten, hoeveel ze daarvan afnemen en inzicht krijgen in de veranderbehoefte hierin. Denk aan inzicht in de kwaliteit, maar ook de laagdrempelige daadwerkelijke afname van alle diensten, die de hoofddirectie IT en CIO naar buiten levert.

3. Het leveren van dienstverlening en techniek conform een hoge klanttevredenheid.

Overweeg hierbij het structureel meten van de klanttevredenheid, verbeterplannen en aansluitingen bij directie applicatieontwikkeling en architectuur & security om kwaliteit in collectief te behouden of verbeteren.

4. Bijdragen aan de vernieuwingsagenda:

 • Ontwikkelen private cloud omgeving.
 • Doorontwikkelen Kubernetes platform en Intern Development Platform.
 • Alle benodigde systemen voor standaard DevOps CI/CD pipeline ontwikkelen in samenwerking met de directeur Applicatieontwikkeling.
 • Volledig dienstenaanbod verregaand automatiseren volgens API-first principe ten behoeve van Infrastructure-as-Code.

Dit is je team

Collegiaal: Binnen onze nieuwe hoofddirectie IT & CIO werken we met 250 ICT professionals samen en gaan we ervoor als team.

De directie techniek en dienstverlening bestaat uit circa 100 medewerkers met verschillende achtergronden, die nauw met elkaar samenwerken. De directie is gevestigd in zowel Den Haag als Heerlen.

De directeur stuurt beide managers van team techniek en team dienstverlening aan.
Als leidinggevende geef je hen de ruimte en stuur je op strategische doelstellingen en het borgen van de strategische ambitie van het CBS om de maatschappelijke meerwaarde en de CBS-informatie te vergroten.
Dat betreft onder meer de focus op de maatschappelijke opgaven, het verbeteren van de toegankelijkheid van onze data en het behoud van de hoge kwaliteit van het CBS in combinatie met een blijvende focus op privacybescherming. De werkzaamheden zijn afwisselend en inhoudelijk vaak uitdagend, mede doordat de teams voortdurend werken aan grootschalige projecten en verbetertrajecten.

De directie dienstverlening en techniek levert middels productteams de volgende diensten:

 • IT Service: vakkundige servicedesk en -balie.
 • Service delivery: proces- en service management.
 • STAP: functioneel en technisch beheer van standaardapplicaties.
 • Config: inzicht in IT-landschap en configuratiemanagement.
 • Contracts & finance: contract, financieel en licentiebeheer.
 • Werkplekdiensten: Levering en onderhoud van werkplekdiensten.
 • Data- & webdiensten: Dataopslag, transport, server en high performance diensten.
 • Applicatieplatformdiensten: Beheer van maatwerk software en cloud native diensten.
 • Infrastructuurdiensten: Levering van alle datacenter- en infrastructuurdiensten.

Dit ben jij

In deze nieuwe rol binnen het CBS heb je je sporen al verdiend in de rol van directeur. Naast leidinggeven ben je strategisch sterk en heb je ervaring in het vertalen van bedrijfsstrategie naar ICT-visie en oplossingsrichtingen binnen de domeinen infra en ICT dienstverlening.

Daarnaast:

 • heb je ervaring met politiek-bestuurlijke processen en beschik je over bestuurlijke sensitiviteit;
 • ben je een verbinder en weet je een veranderklimaat te behouden en realiseren;
 • heb je een actiegerichte aanpak en ben je benaderbaar voor je medewerkers;
 • stel je de klant altijd voorop en weet je welke cultuur daarvoor nodig is.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 6640,- en maximaal EUR 9310,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, de sluitingsdatum is 16 augustus.
Voor deze functie voeren we twee gesprekken én een presentatieronde, waarin je jouw visie over deze rol verder kunt toelichten. We sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

In week 34 & 35 vinden de gesprekken plaats.

Stel je vagen aan Jeroen

Email: j.rutten@cbs.nl Telefoon: 06 52 888 332 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Heerlen, Den Haag Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 6640 tot € 9310 Een directeur die visie verder vormgeeft binnen de ICT domeinen...View more

Den Haag, Heerlen
Geplaatst 2 dagen geleden
Locatie: Heerlen, Den Haag Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 6640 tot € 9310 Een directeur die visie verder vorm geeft binnen ons eigen maatwerk software applicatielandschap. Ben jij de verbinder die deze twee domeinen naar een hoger plan weet te ontwikkelen?

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Jouw agile teams zorgen er met maatwerk softwareapplicaties voor, dat onze statistici cijfers en statistieken kunnen maken.
Je neemt deel in het directieteam van de hoofddirectie IT en CIO (ITC) , die samen verantwoordelijk zijn voor het realiseren en borgen van de CBS strategie. Daarnaast draag je zorg voor een goede dagelijkse aansturing van de operatie en dienstverlening.

Je bent de strategische opdrachtnemer van de hoofdirecteur ITC en stuurt op de realisatie van drie opgestelde doelstellingen:

1. Het toevoegen van business waarde
Denk hierbij aan het enerzijds door jouw teams laten realiseren van strategische IT-oplossingsrichting en daarmee het realiseren van de centrale CBS strategie. Maar ook aan het specifiek creëren van operationele waarde. Dit is wat het businessonderdeel vraagt, dat in opdrachtgeverschapsverbinding staat met de agile teams.

2. Software ontwikkeling en applicatiebeheer.
Denk hierbij aan het “onderhoud” van applicaties, zodat deze bij de tijd en veilig blijven en er sprake is van volwaardig technisch eigenaarschap. Denk anderzijds aan het ontwikkelen van nieuwe applicaties, die voldoen aan de standaarden en doelarchitecturen, die de directie architectuur en security daaraan stelt.

3. Bijdragen aan de vernieuwingsagenda:
- Doorontwikkelen Agile teams naar DevOps teams en vergroten maturiteit.
- Bijdragen aan invoering Portfoliomanagement.
- Stimuleren van Cloud-native ontwikkelen en migreren applicatielandschap naar het Kubernetes platform.
- Verder uitbouwen van het Agile gedachtegoed.

Dit is je team

Collegiaal: Binnen onze nieuwe hoofddirectie IT & CIO werken we met 250 ICT professionals samen en gaan we ervoor als team. De directie applicatieontwikkeling bestaat uit circa 125 medewerkers met verschillende achtergronden, die nauw met elkaar samenwerken. De directie is gevestigd in zowel Den Haag als Heerlen.

Als directeur stuur je alle zeven managers van de applicatieontwikkeling teams aan.
Als leidinggevende geef je hen de ruimte en stuur je op strategische doelstellingen en het borgen van de strategische ambitie van het CBS om de maatschappelijke meerwaarde en de CBS-informatie te vergroten. Dat betreft onder meer de focus op de maatschappelijke opgaven, het verbeteren van de toegankelijkheid van onze data en het behoud van de hoge kwaliteit van het CBS in combinatie met een blijvende aandacht voor privacybescherming. De werkzaamheden zijn afwisselend en inhoudelijk vaak uitdagend, mede doordat de balans moet worden gezocht tussen strategische IT-oplossingsrichtingen en operationele waarde.

Dit ben jij

Voor deze nieuwe rol binnen het CBS heb je je sporen al verdiend in de rol van directeur. Naast leidinggeven aan agile teams, ben je strategisch sterk en heb je ervaring in het vertalen van bedrijfsstrategie naar IT visie en oplossingsrichtingen.

Daarnaast:

 • heb je aantoonbare ervaring om doelarchitecturen te bewerkstelligen en te denken in IV concepten;
 • heb je ervaring met politiek-bestuurlijke processen en beschikt over bestuurlijke sensitiviteit;
 • ben je een verbinder en weet wat het is om “echt” agile te werken;
 • weet je wat er nodig is om structurele creatie van waarde voor de business te borgen;
 • kun je als ambassadeur optreden voor strategische IT-oplossingsrichtingen;
 • weet je in welke richting de markt beweegt als het gaat om softwareontwikkeling.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 6640,- en maximaal EUR 9310,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, de sluitingsdatum is 16 augustus.
Voor deze functie voeren we twee gesprekken én een presentatieronde, waarin je jouw visie over deze rol verder kunt toelichten. We sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

In week 34 & 35 vinden de gesprekken plaats.

Stel je vagen aan Jeroen

Email: j.rutten@cbs.nl Telefoon: 06 52 888 332 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Heerlen, Den Haag Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 6640 tot € 9310 Een directeur die visie verder vorm geeft binnen ons eigen maat...View more

Den Haag, Heerlen
Geplaatst 2 dagen geleden
Locatie: Den Haag, Heerlen Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 6640 tot € 9310 Een directeur die visie verder vorm geeft binnen de ICT domeinen architectuur en security. Ben jij de verbinder die deze twee domeinen naar een hoger plan weet te ontwikkelen?

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Het CBS is in grote mate afhankelijk van een goed werkende ICT. Als directeur draag jij binnen de domeinen architectuur en security hieraan bij.
Je bent de strategische opdrachtnemer van de hoofdirecteur IT en CIO (ITC) en stuurt op de realisatie van de vastgestelde doelstellingen voor de directie. Je neemt deel in het directieteam en bent samen met hen verantwoordelijk voor het realiseren van de ICT-visie.
Samen met je teammanagers ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de operatie en dienstverlening. Je werkt aan het realiseren van drie vastgestelde doelstellingen voor de directie en het borgen van de CBS-strategie.

1. Architectuur diensten

Denk hierbij aan het vertalen van bedrijfsstrategie naar ICT-visie en oplossingsrichtingen en de daarbij behorende doelarchitecturen. Denk ook aan specifieke praktisch toepasbare domein en solution architecturen, de praktijktoetsing daarop en sturing op implementatie. Je geeft vorm aan een consistente architectuurketen (enterprise en solution architectuur, en software en infra architectuur).

2. Security diensten.

Ontwikkeling en implementatie van CBS-brede security baselines voor infra en applicaties. Het borgen van operationele security monitoring en security incidentprocessen. Monitoring en het gevraagd en ongevraagd geven van securityadvies binnen de eigen hoofddirectie en daarbuiten. Ook het organisatie breed borgen en verhogen maturiteit van risicomanagement.

3. Strategisch IT onderzoek

Denk hierbij aan onderzoek naar hypermoderne technieken, om de bedrijfsstrategie van het CBS in de toekomst mogelijk nog beter te realiseren. Strategische IT-onderzoek dient als voeding voor de ICT-visie en kan helpen in het beter realiseren van strategische oplossingsrichtingen.

Dit is je team

Collegiaal: Binnen onze nieuwe hoofddirectie IT & CIO werken we met 250 ICT professionals samen en gaan we ervoor als team. De directie architectuur en security bestaat uit circa 35 medewerkers met verschillende achtergronden, die nauw met elkaar samenwerken. De directie is gevestigd in zowel Den Haag als Heerlen.
Als directeur stuur je beide managers van het architectuur en security team aan en geef je hun de ruimte.
Je stuurt op strategische doelstellingen en het borgen van de strategische ambitie van het CBS om de maatschappelijke meerwaarde en de CBS-informatie te vergroten. Dat betreft onder meer de focus op de maatschappelijke opgaven, het verbeteren van de toegankelijkheid van onze data en het behoud van de hoge kwaliteit van het CBS in combinatie met een blijvende focus op privacybescherming.
De werkzaamheden zijn afwisselend, van strategisch onderzoek en marktverkenning tot het beheersen van een operationeel security incident.

Dit ben jij

Voor deze nieuwe rol binnen het CBS heb je je sporen al verdiend in de rol van directeur. Naast leidinggeven ben je strategisch sterk en heb je ervaring in het vertalen van bedrijfsstrategie naar IT-visie en oplossingsrichtingen.
Daarnaast:

 • weet je wat er nodig is om risicomanagement, security operations center en andere securitydiensten grootschalig in de organisatielagen te borgen;
 • heb je aantoonbare ervaring in het vanuit visie en klanttevredenheid creëren van kaders en richtlijnen;
 • heb je ervaring met politiek-bestuurlijke processen en beschik je over bestuurlijke sensitiviteit;
 • ben je een verbinder en weet je wat het is om “onder architectuur” te werken;
 • weet je een uitstekende verbinding te creëren tussen key spelers zoals een CISO en CIO.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 6640,- en maximaal EUR 9310,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, de sluitingsdatum is 16 augustus.
Voor deze functie voeren we twee gesprekken én een presentatieronde, waarin je jouw visie over deze rol verder kunt toelichten. We sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

In week 34 & 35 vinden de gesprekken plaats.

Stel je vagen aan Jeroen

Email: j.rutten@cbs.nl Telefoon: 06 52 888 332 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Heerlen Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 6640 tot € 9310 Een directeur die visie verder vorm geeft binnen de ICT domeine...View more

Den Haag
Geplaatst 6 dagen geleden
Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 3246 tot € 4868 In deze functie verzamel je financiële gegevens van gemeenten, provincies, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. Jij analyseert deze brongegevens, en corrigeert waar nodig.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Ons team verzamelt financiële gegevens van gemeenten, provincies, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. Jij analyseert deze brongegevens, en corrigeert waar nodig. Je onderhoudt contact met de instellingen, bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden van een gemeente. Zo zorgen we dat de gegevens die we krijgen, van goede kwaliteit zijn. Dat is essentieel om de betrouwbaarheid van het CBS te waarborgen.
Als jouw analyse is afgerond, verwerken collega’s in het team de informatie tot overzichten. Deze overzichten worden gepubliceerd op de website van het CBS, gebruikt voor Europese Statistieken (Eurostat), of verstrekt aan het ministerie van BZK of Financiën. Zie bijvoorbeeld dit artikel.
Bij gelegenheid worden de analisten van ons team gevraagd om mee te werken aan incidentele uitzoekklussen verbeterprojecten of statistische onderzoeken. Voorbeelden hiervan kunnen in het sollicitatiegesprek worden besproken.

IT ontwikkelingen
De komende jaren verwachten we enkele ontwikkelingen die verband houden met IT vernieuwingen. We geven de voorkeur aan een kandidaat die affiniteit heeft met IT en het moderniseren van werkprocessen.

Dit is je team

Dienstjaren: De meeste collega’s werken al lang en met veel plezier bij het CBS en in ons team. Ook hebben we een aantal nieuwe collega’s aangenomen. Dit geeft een mooie dynamiek. Het team Financiën Decentrale Overheden (ODO) bestaat uit 14 enthousiaste medewerkers met wie je veel zult samenwerken.

Dit ben jij

Je hebt de volgende eigenschappen:

 • Nauwkeurig en betrouwbaar
 • Behulpzaam en klantvriendelijk
 • Analytisch en goed met cijfers

Opleiding en ervaring:
Je hebt een hbo werk en denkniveau en bij voorkeur, een afgeronde hbo opleiding op het gebied van:

 • Bedrijfseconomie
 • (Technische) bedrijfskunde
 • Bestuurskunde
 • Iets vergelijkbaars

Je hebt affiniteit met:

 • Financiën / boekhouden
 • De Overheid
 • Moderne IT tools

Bij voorkeur heb je enige kennis van boekhouden, dat mag bij een overheidsinstelling zijn of in het bedrijfsleven. Kennis van het BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) is een pre, maar geen vereiste.

De functie kan zowel fulltime (36 uur) of parttime (32 uur) vervuld worden.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 3246,- en maximaal EUR 4868,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, want we sluiten de vacature zodra we iemand hebben gevonden.

We voeren 2 gesprekken en sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

Stel je vagen aan Peter

Email: p.berrevoets@cbs.nl Telefoon: 06 21 674 496 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 3246 tot € 4868 In deze functie verzamel je financiële gegevens van gemeenten, pro...View more

Den Haag
Geplaatst 7 dagen geleden
Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 3404 tot € 5389 Beheer microdatasets en zorg voor hun beveiliging en documentatie. Ondersteun onderzoekers bij het gebruik van datasets, controleer privacygevoelige informatie. Wees de schakel tussen onderzoekers en statistiekexperts.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Als documentalist zorg je voor het beheer van de microdatasets, en de beveiliging en documentatie van die microdatasets. Het is kennisintensief werk dat zorgvuldig en nauwkeurig uitgevoerd moet worden.
Je plaatst onder andere de CBS microdatabestanden en andere datasets in de beveiligde omgeving, je regelt de statistische beveiliging van datasets die door onderzoekers aangeleverd worden, je verzorgt de administratie en documentatie. Daardoor kunnen onderzoekers de datasets begrijpen, koppelen en gebruiken voor hun onderzoek.
Je biedt ondersteuning aan de onderzoekers en vormt de spil tussen hen en de interne statistiekexperts.
Daarnaast controleer je de voor publicatie bedoelde data van onderzoekers op onthulling van privacygevoelige gegevens.

Dit is je team

Werkomgeving: We werken hybride: thuis of op kantoor. Binnen het team maken we afspraken over vaste/halve dagen op kantoor. Het team Microdata Services is verantwoordelijk voor de toegang tot CBS-microdata voor externe onderzoekers. Dat gebeurt in drie clusters: advies, facilitering en documentatie. Zie ook Microdata: Zelf onderzoek doen (cbs.nl). De vacature is in het cluster documentatie.
Als documentalist ben je namens het CBS de contactpersoon voor deze externe onderzoekers waar het over datasets gaat.
Je belandt in een proactief en servicegericht team dat een goede sfeer en samenwerking hoog in het vaandel heeft staan. In de cluster Documentatie werken 4 collega’s.

Dit ben jij

Het is kennisintensief werk dat zorgvuldig en nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Daarom zoeken we iemand met werk- en denkniveau op hbo niveau, bij voorkeur in een kwantitatieve richting. Daarnaast heb je voor deze functie nodig:

 • Bekendheid met de regels van beveiliging en geheimhouding van vertrouwelijke gegevens;
 • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal;
 • Affiniteit met ICT-werkzaamheden;
 • Kennis en ervaring met het gebruik van statistische pakketten SPSS en/of R.

En ben je:

 • Zelfstandig werkende teamspeler met verantwoordelijkheidsgevoel;
 • Klantgericht, zorgvuldig en communicatief vaardig;
 • In staat om het overzicht te behouden in een dynamische werkomgeving.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 3404,- en maximaal EUR 5389,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, want we sluiten de vacature zodra we iemand hebben gevonden.

We voeren twee gesprekken, leggen je een casus voor en sluiten het  sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

Stel je vagen aan Peter

Email: p.berrevoets@cbs.nl Telefoon: 06 21 674 496 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 3404 tot € 5389 Beheer microdatasets en zorg voor hun beveiliging en documentatie. Onde...View more

Den Haag
Geplaatst 7 dagen geleden
Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 3404 tot € 6110 Als econoom/data scientist ben je medeverantwoordelijk voor de samenhang van macro-economische cijfers over alle sectoren; een belangrijke pijler in de Nationale Rekeningen. Je analyseert en publiceert cijfers van de Kapitaalgoederenvoorraad en van de niet financiële balansen.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Je start in een veelzijdige functie, waarin je volop gaat meedraaien in het productieproces van de nationale rekeningen. Denk aan de volgende werkzaamheden:

 • Verwerken, analyseren en publiceren van cijfers van de kapitaalgoederenvoorraad en van de niet-financiële balansen.
 • Diverse ondersteunende werkzaamheden, zoals het controleren van tabellen, voordat deze aan Eurostat of de ECB worden geleverd;
 • Bijdragen aan de onderzoeksagenda van de Nationale Rekeningen en aan het in kaart brengen van macro-economische fenomenen en het vertalen hiervan in toegankelijke publicaties.
 • Je ontwikkelt je tot specialist (en aanspreekpunt) van een aantal belangrijke transacties in het rekeningstelsel, zoals transacties over dividenden en niet-beursgenoteerde aandelen.

Dit is je team

Medewerkers: Het team bestaat uit 24 enthousiaste, hoogopgeleide professionals. We verwelkomen je binnen de sector Nationale Rekeningen bij het team Sectorrekeningen. Het team bestaat uit gedreven en enthousiaste onderzoekers, die continu op zoek zijn naar verbeteringen.
De nationale rekeningen vormen de officiële overzichtsstatistiek van de nationale economie.
Het nationaal inkomen, de economische groei, het overheidstekort en het beschikbaar inkomen van huishoudens zijn enkele belangrijke macro-economische indicatoren, die aan de hand van de nationale rekeningen worden vastgesteld.

Dit ben jij

Jij bent een enthousiaste en leergierige collega, die zelf het werkpakket mede vormgeeft.
Je hebt:

 • een aantoonbaar academisch werk- en denkniveau;
 • kennis van (macro-)economische ontwikkelingen en statistieken (kennis van accounting is een pluspunt);
 • goede communicatieve vaardigheden: open en proactief;
 • een op samenwerking gerichte houding, ook buiten het eigen team;
 • sterke technische en analytische vaardigheden en aantoonbare kennis en ervaring met R en het liefst ook met SQL.

Je werkt nauwkeurig en kunt onder druk gemakkelijk tussen werkzaamheden wisselen.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 3404,- en maximaal EUR 6110,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, want we sluiten de vacature zodra we iemand hebben gevonden.

We voeren 2 gesprekken en sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

Stel je vagen aan Hilda

Email: h.folkerts@cbs.nl Telefoon: 06 11 499 166 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 3404 tot € 6110 Als econoom/data scientist ben je medeverantwoordelijk voor de samenhan...View more

Den Haag
Geplaatst 3 weken geleden
Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 3404 tot € 6110 Werk als projectleider en onderzoeken aan procesverbeteringen en rekenmodellen. Draag bij aan statistische processen en procesverbeteringen.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

In deze functie combineer je verschillende rollen:

Als projectleider ben je verantwoordelijk voor de Productie Index (PI) van de industrie en die van de bouw. Je draagt de verantwoordelijkheid voor deze kritieke statistische processen (planning, leveringen en borging) en draagt bij aan en zoekt naar procesverbeteringen.

Als onderzoeker lever je bijdragen aan dossierwerkgroepen en aan projecten. Zo doe je in het kader van nieuwe Europese verordeningen (NACE-herziening) onderzoek naar de implementatie hiervan voor verschillende statistieken.

Dit is je team

Team: Je collega’s variëren van zeer ervaren collega’s tot enthousiastelingen die aan het begin van hun loopbaan staan. Je gaat werken bij het team Industrie, energie en bouw, dat bestaat uit 20 enthousiaste collega’s. Het team maakt aansprekende statistieken over de economische ontwikkelingen binnen de industrie en de bouw en functionele statistieken van de bouw. Onze cijfers dragen bij aan het BBP.

Dit ben jij

Jij bent een enthousiaste en leergierige collega en hebt:

 • een aantoonbaar academisch werk- en denkniveau, bij voorkeur op economisch gebied;
 • ervaring met statistisch onderzoek en kennis van kwantitatieve statistische methoden en technieken;
 • goede kennis van software programma’s (minimaal Acces en Excel) en bij voorkeur ervaring met het testen van software.

Verder ben je:

 • in staat om anderen goed mee te nemen en pak je graag de trekkersrol;
 • stressbestendig, zelfstandig, verantwoordelijk en samenwerkingsgericht;
 • communicatief sterk en heb je een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 3404,- en maximaal EUR 6110,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, want we sluiten de vacature zodra we iemand hebben gevonden.

We voeren 2 gesprekken en sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

Stel je vagen aan Stephanie

Email: ds.vanest@cbs.nl Telefoon: 06 27 116 795 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 3404 tot € 6110 Werk als projectleider en onderzoeken aan procesverbeteringen en rekenm...View more

Heerlen
Geplaatst 3 weken geleden
Locatie: Heerlen, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 4024 tot € 6110 Draag bij aan het herontwerp en beheer van CBS-productieprocessen voor Verkeer en Vervoer. Maak verwerkingsprocessen flexibel met toekomstgerichte technieken. Word de schakel tussen Product Owner, klant en Agile-team als Informatie Analist bij CBS.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Als Informatie Analist zorg jij voor de verbinding tussen de business en het Agile-team (Team SVV), waar je zelf deel van uitmaakt, door de klantvraag te vertalen naar specificaties voor software-developers en testers. Je houdt overzicht over het geheel, maar zoomt ook in op details waar nodig. Specificaties worden gestructureerd in epics, features en user stories vastgelegd.

Samen met de businessanalist (en evt. andere teamleden) ondersteun je de Product Owner bij de uitwerking van de product backlog.

Als Informatie Analist loop je samen met de software architect vooruit op het Agile-team en bereid je de user stories voor de komende sprints voor. Samen met de Product Owner onderhoud je de product backlog.

Dit is je team

Van belang: Onze applicaties verwerken ruwe data tot statistische gegevens, die de sector Verkeer en Vervoer gebruikt voor hun producten. Vanuit de centrale IT-organisatie kom je te werken in het Agile team SVV, binnen de sector Verkeer en Vervoer (SVV). Zij maakt en publiceert statistische informatie over Verkeer en Vervoer, zoals bijvoorbeeld de luchtvaart, zeevaart of Verkeersprestaties.

Het Agile-team SVV bestaat uit zes developers, een Product Owner en een Scrum Master. Het team is momenteel verantwoordelijk voor het herontwerp van Verkeersprestaties en het onderhoud van de Zeevaart- en Wegvervoerstatistieken en werkt in een cloudnative omgeving. In de toekomst zullen ook andere statistieken herontworpen en toegevoegd worden aan het applicatieportfolio van het team.

Dit ben jij

Een proactieve collega met een subliem analyserend vermogen, iemand die conceptueel kan denken. Je werkt nauwkeurig en streeft voortdurend naar klanttevredenheid. Je bent betrokken en kunt goed samenwerken zowel binnen als buiten je eigen team.

Hiernaast zien we graag de volgende zaken terug:

 • Je beschikt over een afgeronde HBO/WO opleiding (bij voorkeur informatica of aanverwant);
 • Je hebt minimaal 3 jaar ervaring in het uitvoeren van informatieanalyse en gegevensmodellering, SMART opstellen van requirements en het maken van functionele ontwerpen;
 • Je bent bekend met moderne technologieën en methodieken zoals Scrum, Agile, UML, ERD en/of User Stories;
 • Jij deinst niet terug voor het presenteren van cases, geven van workshops en afnemen van interviews;
 • Je beschikt over basiskennis en affiniteit van software en IT ontwikkeling en staat open om hierin verder te groeien.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 4024,- en maximaal EUR 6110,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, want we sluiten de vacature zodra we iemand hebben gevonden.

We voeren 2 gesprekken en sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

Stel je vagen aan Stephan

Email: s.abhayawardhana@cbs.nl Telefoon: 06 25 345 096 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Heerlen, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 4024 tot € 6110 Draag bij aan het herontwerp en beheer van CBS-productieprocessen voor V...View more

Den Haag
Geplaatst 3 weken geleden
Locatie: Den Haag, Contract: Stageovereenkomst, vanaf september 2024 Salaris: € 749 tot € 749 Het CBS zoekt innovatieve methoden om statistieken te verbeteren. Tijdens deze stage onderzoek je Machine Learning Methoden voor imputatie bij de Monitor loonverschillen.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Het CBS is voortdurend op zoek naar innovatieve methoden voor het verbeteren van de statistiek. Eén van de uitdagingen bij het maken van statistieken is het ontbreken van gegevens. Missende gegevens worden vaak geschat op persoonsniveau. Men spreekt ook wel van imputatie.

Imputatie wordt toegepast bij de Monitor loonverschillen. Een doel is om te bekijken of mannen meer verdienen dan vrouwen na correctie van achtergrondkenmerken.
De kenmerken die we in dit onderzoek gebruiken zijn niet voor alle Nederlanders bekend. De volgende drie kenmerken wordt voor een deel van de personen geschat op basis van beschikbare gegevens: 1) Al dan niet leidinggeven; 2) Beroepsniveau en 3) Beroepsrichting.
Momenteel wordt hiervoor een regressiemethode toegepast.

Tijdens deze stage:

 • Onderzoek je of het ook met Machine Learning methoden kan.
 • Pas je de methode toe op CBS-data en vergelijkt de uitkomsten met die van de huidige methode.
 • Daarnaast adviseer je welke methode we het beste kunnen toepassen en neemt daarin ook praktische overwegingen mee.

Dit is je team

Lunchtijd: Als het even kan, genieten we gezamenlijk van onze lunch in ons gezellige bedrijfsrestaurant. Je loopt stage binnen de sector Research en Development (DRD).
DRD verricht methodologisch onderzoek en draagt bij aan het voorbereiden en uitvoeren van grote projecten voor product- en procesvernieuwing. Wet adviseren andere organisatieonderdelen op het terrein van de methodologie en procesontwikkeling. DRD verzorgt ook onderwijs over methodologie voor officiële statistieken, zowel binnen als buiten het CBS.
De sector DRD is verdeeld in vier teams: Methodologie Den Haag, Methodologie Heerlen, Procesontwikkeling Den Haag en Procesontwikkeling Heerlen.

Dit ben jij

 • Je volgt een WO opleiding met vakgebied Econometrie of een andere studie met een kwantitatief karakter.
 • Je hebt bij voorkeur basiskennis van Data Science.
 • Enige ervaring met R is vereist.

Dit kun je van ons verwachten

Een fijne leeromgeving waarin je

 • werkt met echt grote databestanden
 • leert om Machine Learning methoden toe te passen in de praktijk
 • onderzoekservaring opdoet
 • leert omgaan met uitdagingen
 • een beeld krijgen van het werken op het CBS

Je krijgt van ons een stagevergoeding van €749,- bruto per maand op basis van een 40-urige werkweek.

Dit is je sollicitatieprocedure

Tijdens een kennismakingsgesprek onderzoeken we samen of de stageopdracht echt bij jou past.

Benieuwd? We vertellen je graag meer over ons hele Stageproces.

In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via de knop ‘Solliciteren’ op deze website in behandeling genomen.
 

Stel je vagen aan Peter

Email: pfm.wijnands@cbs.nl Telefoon: 06 29 795 083 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Contract: Stageovereenkomst, vanaf september 2024 Salaris: € 749 tot € 749 Het CBS zoekt innovatieve methoden om statistieken te verbeteren. Tijdens deze stage onderzoek j...View more

Den Haag
Geplaatst 3 weken geleden
Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 4024 tot € 6110 Bij het CBS hou je applicaties operationeel voor statistieken over het Nederlandse bedrijfsleven, help je gebruikers met problemen, analyseer en los je complexe issues op, werk je samen met developers en ondersteun je IT-vernieuwingsprojecten.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

 • Je draagt eraan bij dat we onze applicaties ‘live’ en operationeel houden, zodat we op basis van vele databronnen relevante statistieken kunnen maken over het Nederlandse bedrijfsleven;
 • Je helpt interne gebruikers zoals onderzoekers en analisten bij (acute) problemen in de applicaties en zorgt ervoor dat zij zo snel mogelijk verder kunnen;
 • Je analyseert complexe problemen en lost deze op, je voert (acceptatie)testen uit en geeft input voor functionele specificaties en je beheert de acceptatie- en productieomgevingen;
 • Je schakelt soepel met de developers en de product owner als het gaat om gebruikerservaring en performance van de software;
 • Je helpt collega’s bij het in gebruik nemen en effectief toepassen van (nieuwe) software en bent betrokken bij de coördinatie en uitvoering van CBS-brede IT-vernieuwingsprojecten.

Dit is je team

Databases: Het team Functioneel Beheer van EBD beheert vele netwerken, servers en databases. Je gaat werken binnen de sector Bedrijvenstatistieken (EBD), in het team Bedrijvenconjunctuur & Coördinatie. Dit team bestaat uit ongeveer 25 medewerkers die op een collegiale en professionele manier werken aan statistieken over het bedrijfsleven, én aan de IT-ondersteuning voor heel EBD. Verder is ook het accountmanagement van een aantal voor het CBS cruciale organisaties bij enkele medewerkers in het team belegd.
De collega’s in de sector variëren van zeer ervaren medewerkers tot jonge mensen die nog aan het begin van hun loopbaan staan. Met dit gedreven team werken we elke maand aan nieuwe publicaties, die er voor beleidmakers en journalisten echt toe doen! Daarbij kun je onder andere denken aan actuele cijfers over hoe het gaat met bedrijven in Nederland.
Het team Functioneel Beheer bestaat uit vier ervaren software-professionals. Ieder van hen heeft een eigen specialisme maar kennisdeling en elkaar kunnen vervangen is essentieel. De groep werkt dan ook nauw samen, en communiceert intensief. Je hebt ook veel contact met de procesmanager van de sector, met de developers van het Agile-team, met inhoudelijke experts uit alle teams van de sector Bedrijvenstatistieken Den Haag en collega’s uit andere sectoren.
In de organisatie is Functioneel Beheer op de BISL-leest geschoeid.
Bij het CBS bouwen we aan een diverse en inclusieve organisatie. Ben je enthousiast over de baan, maar voldoe je nog niet helemaal aan alle functie-eisen? Solliciteer dan toch! Wie weet ben je de perfecte kandidaat voor deze functie of voor een andere.

Dit ben jij

We zoeken een IT-professional die aantoonbaar beschikt over
ten minste hbo werk- en denkniveau, en die affiniteit heeft
met cijfers en met programmeertalen zoals Python en R.
Verder ben je:

 • een echte teamplayer die hulpvaardig is ingesteld, nadrukkelijk gericht op samenwerking, en communicatief bedreven;
 • in staat om grote en complexe softwareapplicaties te beheren, om problemen hierbij op te lossen, en om het overzicht te bewaren in een dynamische omgeving;
 • thuis in databases, Python en SQL;
 • thuis in een scripting taal (bij voorkeur Powershell).

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 4024,- en maximaal EUR 6110,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, want we sluiten de vacature zodra we iemand hebben gevonden.

We voeren 2 gesprekken en sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

Stel je vagen aan Stephan

Email: s.abhayawardhana@cbs.nl Telefoon: 06 25 345 096 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 4024 tot € 6110 Bij het CBS hou je applicaties operationeel voor statistieken over het ...View more

Locatie: Den Haag, Contract: Praktijkstage vanaf september 2024 Salaris: € 749 tot € 749 Onderzoekers bij het CBS voeren regelmatig onderzoek uit en publiceren de resultaten. Wij zoeken een gemotiveerde stagiair om best-practices en richtlijnen voor publicaties te formuleren, een intranetpagina te ontwerpen en zo het proces te optimaliseren.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Onderzoekers bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voeren regelmatig wetenschappelijk onderzoek uit en publiceren de resultaten hiervan in wetenschappelijke tijdschriften. Wij zoeken een gemotiveerde stagiair die ons team komt versterken en die helpt bij het formuleren van best-practices en richtlijnen voor het publiceren van deze onderzoeksresultaten.

Tijdens deze stage:

 • Verzamel je vragen en behoeften van collega's met betrekking tot het publiceren van uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek.
 • Analyseer je de verzamelde input en formuleer je algemene antwoorden en richtlijnen die in overeenstemming zijn met de geldende wet- en regelgeving.
 • Ontwerp je een intranetpagina om deze best-practices en richtlijnen intern toegankelijk en vindbaar te maken voor alle medewerkers.

Met deze stage help je het CBS, met zijn ruim 2000 medewerkers, vooruit door een bestaand proces te optimaliseren. Hier hebben tientallen collega’s direct baat bij in hun dagelijks werk.

Dit is je team

Medewerkers: 10 collega’s in je team en ongeveer 30 in de directie. Je loopt stage bij het Expertisecentrum CBS en Hoger-Onderwijsinstellingen (ECHO). ECHO adviseert en ondersteunt het CBS-management bij het versterken van relevante strategische relaties met universiteiten en hogescholen, begeleid de processen op dit vlak en speelt tegelijk een faciliterende rol. Het ECHO-team bestaat momenteel uit 8 mensen uit verschillende delen van de organisatie. Jij wordt gedurende je stage aan het ECHO-team toegevoegd vanuit het team CSB-Beleid van de Directie Strategie en Bestuursadvisering (CSB; de stafdirectie van de Directeur Generaal). Ook de centrale coördinator van ECHO maakt deel uit van het team CSB-beleid, dat in totaal uit ca. 10 enthousiaste collega’s bestaat.

Dit ben jij

 • Je volgt een HBO opleiding met als studierichting Bestuurskunde, Informatiekunde, Bedrijfskunde of Communicatie.
 • Je hebt affiniteit met wetenschappelijk onderzoek en het publiceren hiervan.
 • Je bent analytisch sterk, communicatief vaardig en hebt oog voor detail.
 • Je kunt goed zelfstandig werken, maar functioneert ook goed in teamverband.
 • Ervaring met het ontwerpen van webpagina’s of intranetomgevingen is een pre.

Dit kun je van ons verwachten

Meer dan alleen de stagevergoeding. Een fijne leeromgeving waarin je

 • jouw vakkennis vergroot
 • jouw communicatie vaardigheden verder ontwikkelt
 • leert omgaan met uitdagingen
 • de meerwaarde van samenwerking ervaart
 • jouw adviesvaardigheden gaat inzetten

Je ontvangt een stagevergoeding van €749,- bruto per maand. 
Deze vergoeding is gebaseerd op een 40-urige werkweek.

Dit is je sollicitatieprocedure

Tijdens een kennismakingsgesprek onderzoeken we samen of de stageopdracht echt bij jou past.

Benieuwd? We vertellen je graag meer over ons hele Stageproces.

In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via de knop ‘Solliciteren’ op deze website in behandeling genomen.

Stel je vagen aan Peter

Email: pfm.wijnands@cbs.nl Telefoon: 06 29 795 083 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Contract: Praktijkstage vanaf september 2024 Salaris: € 749 tot € 749 Onderzoekers bij het CBS voeren regelmatig onderzoek uit en publiceren de resultaten. Wij zoeken een ...View more

Locatie: Den Haag, Contract: Afstudeerstage vanaf 2 september 2023 Salaris: € 749 tot € 749 Het CBS gebruikt steekproeven voor statistieken over toegevoegde waarde van bedrijven, wat gedetailleerde uitsplitsingen beperkt door onnauwkeurigheid. Stagiairs werken aan nieuwe methoden om gegevens te corrigeren en combineren, en ontwikkelen technieken voor betrouwbare statistieken.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Momenteel baseert het CBS zijn statistieken over de toegevoegde waarde van bedrijven op een steekproefonderzoek. Door de beperkte omvang van de steekproef zijn zeer gedetailleerde uitsplitsingen echter niet mogelijk, omdat de schattingen dan te onnauwkeurig worden.

Er is ook een administratieve bron beschikbaar die uiteindelijk informatie bevat over bijna alle Nederlandse bedrijven. Het gebruik van deze bron voor statistieken heeft echter twee nadelen.
Ten eerste wordt deze bron langzaam gevuld, waardoor het enkele jaren duurt voordat de laatste gegevens beschikbaar zijn, wat te laat is voor veel statistisch onderzoek. Hoewel we de bron eerder willen gebruiken, is de informatie op dat moment slechts beschikbaar voor een selectief deel van de bedrijven, wat aanpassingen vereist om betrouwbare statistieken te kunnen maken.
Het tweede bezwaar is dat eerder onderzoek heeft aangetoond dat de administratieve bron niet altijd de juiste toegevoegde waarde meet volgens de definitie die het CBS hanteert. Ook hiervoor moeten we correcties doorvoeren om betrouwbare statistieken te verkrijgen.

In de recente wetenschappelijke literatuur zijn methoden voorgesteld waarmee, onder bepaalde aannames en met behulp van statistische modellen, tegelijkertijd gecorrigeerd kan worden voor zowel selectiviteit als meetfouten. Deze methoden combineren informatie uit zowel het bestaande steekproefonderzoek als de administratieve bron.

Als stagiair ga je, samen met het team, deze methoden verder uitwerken en toepassen op onze situatie. Zo maak je gedetailleerde statistieken over toegevoegde waarde van bedrijven. Daarnaast ontwikkel je een aanpak om de kwaliteit van de resulterende schattingen te beoordelen.

Dit is je team

Lunchtijd: Als het even kan, genieten we gezamenlijk van onze lunch in ons gezellige bedrijfsrestaurant. Je loopt stage in de sector Research en Development (DRD), waar je nauw samenwerkt met collega’s van de sector Beleidsstatistiek.

DRD voert methodologisch onderzoek uit en draagt bij aan de voorbereiding en uitvoering van grote projecten gericht op product- en procesvernieuwing. Daarnaast voorziet de sector andere onderdelen van de organisatie van advies op het gebied van methodologie en procesontwikkeling. DRD verzorgt ook onderwijs over methodologie voor officiële statistieken, zowel binnen als buiten het CBS.

De sector DRD is verdeeld in vier teams: Methodologie Den Haag, Methodologie Heerlen, Procesontwikkeling Den Haag en Procesontwikkeling Heerlen.

Dit ben jij

Je volgt een wo masteropleiding met een aanzienlijke component statistiek of data science en bent op zoek naar een afstudeerstage.

Je hebt kennis van en wellicht ervaring met:

 • statistische modellen
 • werken met data
 • programmeren in R of Python

Kernwoorden die jou omschrijven zijn enthousiast, flexibel, teamspeler, sociaal, communicatief.

Dit kun je van ons verwachten

Meer dan alleen de stagevergoeding. Een fijne leeromgeving waarin je

 • jouw vakkennis vergroot
 • jouw communicatie vaardigheden verder ontwikkelt
 • leert omgaan met uitdagingen
 • de meerwaarde van samenwerking ervaart
 • jouw adviesvaardigheden gaat inzetten

Je ontvangt een stagevergoeding van €749,- bruto per maand. 
Deze vergoeding is gebaseerd op een 40-urige werkweek.

Dit is je sollicitatieprocedure

Tijdens een kennismakingsgesprek onderzoeken we samen of de stageopdracht echt bij jou past.

Benieuwd? We vertellen je graag meer over ons hele Stageproces.

In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via de knop ‘Solliciteren’ op deze website in behandeling genomen.

Stel je vagen aan Peter

Email: pfm.wijnands@cbs.nl Telefoon: 06 29 795 083 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Contract: Afstudeerstage vanaf 2 september 2023 Salaris: € 749 tot € 749 Het CBS gebruikt steekproeven voor statistieken over toegevoegde waarde van bedrijven, wat gedetai...View more

Den Haag, Heerlen
Geplaatst 4 weken geleden
Locatie: Den Haag, Heerlen Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 4024 tot € 6907 Word collega bij het Agile team Standaard Applicaties binnen Customer Services en help bij de coördinatie en uitvoering van ons applicatielandschap. Werk aan DevOps, Open Source, M365Apps, en meer. HBO-niveau en ervaring met Office 365, SharePoint, en Python vereist.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Voor de sector Customer Services zoeken we binnen het agile team Standaard Applicaties een collega die het leuk en uitdagend vindt om (mede) vorm te geven aan de uitdagingen van vandaag én morgen.

Jij zorgt mede voor de coördinatie en uitvoering van ons standaard applicatie landschap.

Je coördineert de realisatie van nieuwe aanvragen, wijzigingen en installaties tussen klant, interne IT afdelingen en leveranciers. Daarnaast ben je gesprekspartner bij complexe gebruikersproblemen. De ambitie van het team is om moderne, robuuste en kostenbewuste dienstverlening te leveren aan het CBS. Belangrijk vinden wij dat je energie haalt uit het adviseren, organiseren, communiceren, begeleiden en implementeren van vraagstukken op het gebied van nieuwe en bestaande standaard applicaties.

Uitdagingen van vandaag
Op dit moment zijn we bezig met het oppakken van een aantal uitdagingen.

 • Anticiperen op het kunnen faciliteren van de agile teams bij het DevOps kunnen ontwikkelen en implementeren van maatwerk software
 • Het onderzoeken van de mogelijkheid om meer gebruik te maken van Open Source applicaties
 • Lifecycle management migratie naar M365Apps
 • Het inregelen van een goede aansluiting en afstemming met licentie- en contract management en de externe broker

Uitdagingen van morgen
 Er liggen vele uitdagingen in het verschiet, een aantal zijn bekend, een aantal kennen we (nog) niet. Een aantal van de bekende uitdagingen die we voorzien zijn:

 • Hoe houden we grip op het applicatie landschap bij continu veranderende IT platformen?
 • Hoe kunnen we applicaties aanbieden die de samenwerking tussen het CBS en externe partijen faciliteren?

Dit is je team

Core business: Wij voeren het technisch beheer over ruim 200 standaard applicaties van simpel tot complex. Het Agileteam Standaard Applicaties (STAP) bestaat uit 10 (technisch) applicatie beheerders en 1 product manager.

STAP biedt een set van standaard applicaties aan, waarmee de CBS medewerkers taken kunnen uitvoeren en producten /statistieken / data tijdig kunnen aanbieden aan hun afnemers. Het CBS maakt hierbij gebruik van standaard platformen, die aansluiten bij de wensen van de klant en de divisies. Daarbij zijn de processen geüniformeerd en de IT systemen gerationaliseerd waardoor de kwaliteit zal toenemen en de doorlooptijd en kosten zullen afnemen.

Dit ben jij

Uiteraard zoeken we iemand die begrijpt wat hierboven is omschreven en het leuk vindt om samen met ons deze uitdaging aan te gaan.

Belangrijke zaken hierbij zijn:

 • een hbo werk- en denkniveau (bij voorkeur met een achtergrond in informatica of aanverwant);
 • ervaring met het technisch beheer en / of functioneel beheer van standaard applicaties zoals Office 365, Sharepoint en Python;
 • consultancyvaardigheden en eigenaarschap nemen;
 • projectmatig en procesmatig kunnen werken.

Als persoon:

 • herken je jezelf in de competenties continue verbeteren, samenwerken en flexibiliteit;
 • ben je een teamspeler en zie je het succesvol afronden van het werk mede als jouw verantwoordelijkheid;
 • beschik je over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk;
 • ben je een goede gesprekspartner en ben je omgevingssensitief.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 4024,- en maximaal EUR 6907,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, want we sluiten de vacature zodra we iemand hebben gevonden.

We voeren 2 gesprekken en sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

Stel je vagen aan Stephan

Email: s.abhayawardhana@cbs.nl Telefoon: 06 25 345 096 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Heerlen Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 4024 tot € 6907 Word collega bij het Agile team Standaard Applicaties binnen Cu...View more

Heerlen
Geplaatst 4 weken geleden
Locatie: Heerlen, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 3404 tot € 6110 Verbeter informatiebeveiliging, privacybescherming en kwaliteitsmanagement bij CBS. Voer analyses uit met SQL en Powershell. Werk met data van o.a. Belastingdienst en KvK. Ervaring met privacywetgeving en ISO-certificeringen vereist.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Binnen het CBS is de afdeling Registers en Koppelingen (ERB) op zoek naar een kwaliteitsmanager. In deze functie:

 • Ben je medeverantwoordelijk voor procesbeschrijvingen en SLA’s, SSL’s met klanten en leveranciers;
 • Ben je binnen de sector het eerstelijns adviesloket bij privacy- en ISO-vraagstukken;
 • Heb je een belangrijke rol met betrekking tot de privacy-en ISO-audits;
 • Adviseer je de sector om bepaalde acties uit te voeren op basis van de wet- en regelgeving;
 • Controleer en bewaak je de PDCA cyclus.

Dit is je team

Dataschatkist: Een schatkist vol data van o.a. de Belastingdienst, KvK en DNB. Experts in het koppelen van de verschillende data. De sector Registers Bedrijven (ERB) is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van registers en andere administratieve gegevens over Nederlandse bedrijven, instellingen en personen aan de statistische afdelingen. De sector werkt met heel veel data. Daardoor is het extra van belang om de informatiebeveiliging, privacybescherming en het kwaliteitsmanagement goed te borgen en continu te verbeteren. Samen met een collega zorg jij hiervoor.

Dit ben jij

We vragen de volgende functie-eisen:

 • Je hebt tenminste een hbo werk- en denkniveau.
 • Je hebt ervaring in privacywetgeving en ISO-certificeringen.
 • Je hebt ervaring in het opstellen van bijvoorbeeld beleidsstukken, SLA’s en risicoanalyses.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, schriftelijk en mondeling.
 • Je hebt ervaring met SQL en Powershell.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 3404,- en maximaal EUR 6110,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, want we sluiten de vacature zodra we iemand hebben gevonden.

We voeren 2 gesprekken en sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

Stel je vagen aan Peter

Email: p.berrevoets@cbs.nl Telefoon: 06 21 674 496 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Heerlen, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 3404 tot € 6110 Verbeter informatiebeveiliging, privacybescherming en kwaliteitsmanageme...View more

Den Haag
Geplaatst 1 maand geleden
Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 4024 tot € 6907 Coach en faciliteer jij één of twee teams als scrum master en help jij ons verder met onze agile volwassenheid binnen CBS? Ben jij onze nieuwe scrum master voor locatie Den Haag?

Centraal Bureau voor de Statistiek

De samenleving wil aan de hand van cijfers snel weten wat er gebeurt in de wereld om ons heen. Het CBS voorziet in relevante en onafhankelijke cijfers over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Deze veranderingen vragen van het CBS een grote mate van flexibiliteit, en daar zetten onze collega’s zich iedere dag hard voor in. Of het nu gaat om klimaatverandering, duurzaamheid, de woonopgave of armoede: wij beantwoorden aan de behoefte om transparante en toegankelijke informatie te verstrekken. Iedereen is welkom bij het CBS. Bij ons laat je je talenten tot hun recht komen in een omgeving waar je jezelf bent. Het CBS is een flexibele werkgever, waar we belang hechten aan ieders eigen inbreng en mening. Met ruim 2000 collega’s zijn we een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS?

Dit is jouw uitdaging

Je bent verantwoordelijk voor de effectiviteit van en de samenwerking binnen en rondom het scrum team. Je doet dit door het team en relevente stakeholders in staat te stellen hun werkwijzen te verbeteren.

Als scrum master ben je een echte leider, die het scrum team en de grotere organisatie dient, onder andere op de volgende manieren:

 • Het zorgdragen voor het (laten) oplossen van belemmeringen (‘impediments’) in de voortgang van het agile IT Team; en onder andere daarmee het vergroten vande effectiviteit van het team.
 • Het helpen van medewerkers en belanghebbenden bij het begrijpen en faciliteren van een agile werkwijze; juist ook daar waar er op andere vlakken nog projectmatig wordt gewerkt.
 • Het verbeteren van communicatie tussen diverse stakeholders en de agile IT teams.
 • Je coacht je team(s), de business en je omgeving met als doel ze steeds meer zelf-organiserend te laten zijn in het leveren van toegevoegde waarde.
 • De organisatie verder brengen in het agile werken.

Dit is je team

Mixed up: In de teams werken ervaren mensen en enthousiaste nieuwelingen naast elkaar.

Ondanks dat het Centraal Bureau voor de Statistiek al 125 jaar bestaat, geloven wij stellig in het omarmen van veranderingen en het uitdagen van tradities.
We hebben in dit kader scrum en diverse agile methodieken dan ook omarmd. Zo kunnen we zowel het ontwikkelproces van onze applicaties als het uitwerken van de diverse statistische onderzoeken en enquêtes verbeteren. Bij het CBS wordt vakmanschap gedeeld in gildes. Ook de scrum masters hebben zich in een gilde verenigd met als doel van elkaar te leren en waar nodig elkaar te helpen.

De ambities in onze domeinen zijn groot en vragen om veel innovatief vermogen. De sfeer laat zich omschrijven als ‘relaxt en open’ en we sparren graag met elkaar. We delen de liefde voor ons vakgebied en de ambitie om daarin steeds beter te worden.

Dit ben jij

Een verbinder die de ene keer Batman speelt en de andere keer Robin kan zijn. Daarnaast denken wij dat je de volgende ervaring moet meenemen om toegevoegde waarde te kunnen leveren:

 • Minimaal vijf jaar ervaring als een gecertifieerd scrum master binnen software development teams.
 • Aantoonbare kennis van en ervaring met verschillende agile methodieken.
 • Mensen en teams kunnen coachen/begeleiden in hun ontwikkeling.
 • In staat zijn om impediments (te laten) oplossen bij de juiste rollen in de organisatie.
 • In een politieke context en in een hoog-complexe omgeving kunnen acteren en tot effectieve uitkomsten komen.
 • Ervaring in het bestuurlijke krachtenspel en hoog-complexe omgevingen.

Dit kun je van ons verwachten

Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.
Dat betekent dat je onder andere kunt rekenen op het volgende:

 • Een salaris van minimaal EUR 4024,- en maximaal EUR 6907,- bruto per maand op basis van 36 uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • 8% vakantiegeld en een 13e maand. In totaal is dit 16,5% bovenop je salaris. Dit noemen wij het Individueel Keuze Budget (IKB). Je bepaalt zelf hoe, wanneer en op welke manier je dit budget wilt inzetten.
 • Pensioenopbouw bij het ABP Pensioenfonds.
 • Een laptop (Microsoft of Apple) en mobiele telefoon (Android of iOS).
 • Twee tot drie dagen thuiswerken, de rest ben je aanwezig in ons onlangs gerenoveerde gebouw. In je team maak je daar verder afspraken over.

Dit is je sollicitatieprocedure

Reageer dan snel, want we sluiten de vacature zodra we iemand hebben gevonden.

We voeren 2 gesprekken en sluiten het sollicitatieproces af met een arbeidsvoorwaardengesprek.

Stel je vagen aan Pim

Email: pwma.vanlier@cbs.nl Telefoon: 06 31 666 013 Voor de recruitmentbureaus: mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Vacature eigenschappen

Vacature categorieOverheid

Locatie: Den Haag, Contract: Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract Salaris: € 4024 tot € 6907 Coach en faciliteer jij één of twee teams als scrum maste...View more